Naturfoton

En liten urskog i Svartbäcksmåla

Svartbäcksmåla är ett friluftsområde och naturreservat som ligger utanför Nybro i Småland. Området jag brukar besöka ligger vid S:t Sigfridsån där jag alltid hoppas på att få stöta på en strömstare.

Nu vet jag inte riktigt vad som definierar en urskog men området jag besöker är klart märkt av orkanen Gudrun och nedfallna träd ligger huller om buller i skogen och över ån och det verkar ingen ha åtgärdat som tur är. Så nog tänker man urskog när man befinner sig där. Hoppas att ingen åtgärdar det heller. Fantastiskt vacker och mystisk känsla att gå där. Lite besvärligt men området är ganska litet så det går bra.

Ån är full av nedfallna träd och grenar. Ett typiskt tillhåll för strömstare. Jag tror även kungsfiskare kan dyka upp här om man har tur.
Kungsfiskaren brukar hålla till i ån. Strömstaren menade jag innan jag började önsketänka.
Någon liten bläcksvamp som växte på mossan.
Mossan har lagt sig fint över grenarna.
Samma strömstare
Mycket skrymslen och vrår bland nedfallna träd och grenar.
S:t Sigfridsån
S:t Sigfridsån
Skogen i Svartbäcksmåla.
Det är några riktigt rejäla trän som fallit.
S:t Sigfridsån
Skogen
Nedfallna träd över ån.
De små bläcksvamparna.
Spännande formationer överallt.
S:t Sigfridsån
Ibland nästan oframkomligt.
S:t Sigfridsån
Strömstaren igen till alla som orkat titta till slutet.