Naturfoton

Oskarshamns-Nytt

Oskarshamns-Nytt heter en nystartad webbtidning som är tänkt att ersätta Östran/Nyheterna som lades ner i december. Ett partipolitiskt obundet alternativ till Barometern/Oskarshamnstidningen fast med ett underifrånperspektiv.

Jag tillfrågades om jag ville vara med som fotograf på denna webbtidning vilket gjorde mig mycket glad och jag svarade omgående ja. Min erfarenhet som pressfotograf begränsar sig till sex månader på den nu nedlagda Nyheterna i Oskarshamn år 2015.

Jag kommer ihåg när jag fick detta jobb helt utan tidigare erfarenhet. Hur svårt kan det vara tänkte jag. Det var dock betydligt mer att hålla reda på än jag hade tänkt. Reportrarna kunde bli mycket missnöjda om bilderna inte lyckades spegla artikeln de lagt ner flera timmars arbete på. Särskilt första månaden. I början tittade jag väldigt mycket på vad fotograferna på konkurrenttidningen gjorde och härmade ibland (ofta). Jag upptäckte dock snart att jag fick bättre resultat när de inte var med och slutade sen titta på vad de gjorde. Att försöka efterlikna yrkesmänniskor med många års erfarenhet är liksom dödfött från början. Lite lärde jag mig dock av att kolla på dem.. Därefter tyckte jag väl att jag fick lite mer hum på det och bilderna blev allt bättre… Synd att inte den anställningen varade längre men Östran/Nyheterna var väl på fallrepet redan då. Det var ett roligt jobb där man fick möta kreativa och spännande människor både som fotoobjekt och arbetskamrater.

Efter att jag slutade på Nyheterna har jag ägnat mig åt mitt naturfotograferande och lite inventeringsjobb åt Länsstyrelsen vars naturvårdsarbete jag hoppas att Oskarshamns-Nytt ska få följa med ut och rapportera om emellanåt. Nu är jag pensionär men ser fram emot att få förse Oskarshamns-Nytt med bilder ett tag framöver. Det skall bli mycket spännande.

Så här i början har jag fått fotografera något jag inte gjort förut och som aldrig blev aktuellt på Nyheterna… Idrott och sport. Det första reportaget handlade om ishockey. Elitseriematchen mellan IK Oskarshamn och HV71. Senast jag var på en hockeymatch var någon gång i början på 80-talet. Med lite för ändamålet halvdan utrustning fick jag väl det ändå att fungera… hoppas jag att reportern Peter Rosén tyckte…

Oskarshamn fick ofta försvara sig men bet ifrån bra och kunde med lite bättre utdelning ha vunnit. Nu förlorade de med 1-3
Håkan Åhlund som här fortfarande är tränare för Oskarshamn ser bekymrad ut. Dagen efter var han inte längre lagets tränare.