Naturfoton

Kullen

Efter att mina föräldrar flyttade till Herrljunga så blev det ett måste att ta en tur till Hornborgasjön när man ändå var där och hälsade på. Vägen dit går via Vilske-Kleva. Vilske-Kleva är ett underbart vackert område och man kan härifrån se Kinnekulle klara dagar. Här finns också samma kalkberggrund som på Kinnekulle.

Kullen ligger mitt i Västergötlands odlingslandskap.

Kullen ligger mitt i Västergötlands odlingslandskap 2016-06-25.

På denna vägen passerar man några kullar som sticker upp i jordbrukslandskapet. Särskilt en fångade min uppmärksamhet och jag sneglade på den flera gånger när jag passerade. En dag kände jag mig tvungen att stilla min nyfikenhet och stannade bilen. Jag gick upp på kullen och möttes av en blomsterprakt som jag inte hade kunnat föreställa mig. Det var som om Öland och fastlandet möttes i ett. Blodnäva, vildlin, klasefibbla, getväppling, svinrot plus allt det man brukar mötas av på artrika slåtterängar i mängder. Även mindre blåvinge flög här.

Sen dess har jag gått upp på kullen lite då och då. Så också i år. Denna gång lite senare och det mesta av ovanstående hade blommat över. I stället möttes jag av ett myller av de vanligare dagfjärilsarterna. Blommorna hade bytts ut mot Stor blåklocka, krissla, väddklint, slåttergubbe, slåtterfibbla med mycket mer. Håll till godo med bilderna nedan.

Ett myller av mångfald möter den som går upp på kullen. Jag tror att den som tittar noga kan urskilja åtminstone tio arter på denna bild. Där finns betydligt fler.

Ett myller av mångfald möter den som går upp på kullen. Jag tror att den som tittar noga kan urskilja åtminstone tio arter på denna bild. Prästkrage, väddklint, blodnäva, stor blåklocka, vitmåra och getväppling samt lite överblommade fibblor och gräs går att urskilja. Där finns betydligt fler 2016-06-25.

Mindre blåvinge på kullen 2009. Några snart överflugna exemplar flög omkring även detta år

Mindre blåvinge på kullen 2011-06-03. Några snart överflugna exemplar flög omkring även detta år

Klasefibbla växte i mängder första gången jag besökte denna kulle. 2009-06-02

Klasefibbla växte i mängder första gången jag besökte denna kulle. 2009-06-02

Vildlin fanns gott om vid första tillfället 209-06-02. Utblommat i år .

Vildlin fanns gott om vid första tillfället 209-06-02. Utblommat i år .

Krissla tar över när klasefibblan blommat över.

Krissla tar över när klasefibblan blommat över 2016-06-25.

Midsommarblåvingen hade precis kommit igång detta år 2016-06-25.

Midsommarblåvingen hade precis kommit igång detta år 2016-06-25.

Slåttergräsfjäril flög i mängder tillsammans med mindre blåvingar, luktgräsfjärilar, pärlgräsfjärilar, kamgräsfjärilar, nässelfjärilar, silverblåvingar, och puktörneblåvingar. Här sitter den på väddklint.

Slåttergräsfjäril flög i mängder tillsammans med mindre blåvingar, luktgräsfjärilar, pärlgräsfjärilar, kamgräsfjärilar, nässelfjärilar, silverblåvingar, och puktörneblåvingar. Här sitter den på väddklint 2016-06-25.

Lämna ett svar